Gyenes Antal: Harcolni meggyőződésünkért

 
<<előző dokumentumok: 78 / 164 következő>>

1989.06.16.
Kapcsolódó személyek: Gyenes Antal
 
 

Gyenes Antal: Harcolni meggyőződésünkért

Több mint három évtized után állhatunk itt, hogy tisztességgel búcsút vegyünk tőled. Háborgó szívünk ezért megnyugszik - de nem nyugodhat meg, ha népünk és hazánk sorsára gondolunk. Mégis bíznunk kell azokban, akik őszinte elkötelezettséggel harcolnak ezért a népért, a válságból való kilábalásért. Bízunk a népben, hogy felismeri azokat, akik érte harcolnak őszintén, tettel és nemcsak szóval. S bízunk abban a nemzedékben, amelynek tagjai most olyan idősek, mint mi voltunk, amikor összetalálkoztunk, s amely nemzedék tagjai megvívják saját harcukat meggyőződésükért, és tenni fognak népünkért.
Maléter Pál vezérőrnagyot, honvédelmi minisztert - a család kérésének megfelelően -, evangélikus egyházi szertartás mellett helyezték végső nyughelyére. A Kilián laktanya egykori parancsnokát Harmat Béla evangélikus püspök és Donáth László evangélikus lelkész búcsúztatta.
János evangéliumának sorait idézték Maléter Pálra emlékezve: nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha életét adja barátaiért. Majd így folytatták, ugyancsak az evangéliumi ige nyomán: nem valósulhat meg egymástól függetlenül a szeretet, az igazságosság és a szabadság. Maléter Pál élete és halála e hármas összetartozásnak eleven tanúsága, hiszen ő kezdettől fogva megélte a szeretet az igazságosságot és a szabadságot. Nemes harcát e dacos hithű hugenottákra emlékeztető kommunista végig megharcolta, s mindvégig hű maradt a földhöz és a néphez, melyből vétetett. Tartásban és tettekben magyar volt, valóságát azonban a tények éppúgy elfedik, mint a föld, amely 31 éve magába fogadta. Valóságát igazul csupán az emléket őrzi.
Az Úr irgalmába ajánlva Maléter Pál földi maradványait, a Hiszekegy és a Miatyánk soraival búcsúztak családtagok, barátok, harcostársak a kivégzett honvédelmi minisztertől.