Ellenzéki kerekasztal tárgyalások 1989. június 4. (3. részlet)

 
<<előző videók: 14 / 18 következő>>
Ellenzéki kerekasztal tárgyalások 1989. június 4. (3. részlet)
Készítette: Bátonyi Csaba, Berkovits György, Bozóki András, Dér András, Elbert Márta, Ember Judit, Jávor István, Mécs Mónika, Pesty László,
Gyártó: Fekete Doboz, 1989
Hossz: 2'38"
Kapcsolódó dokumentum>>

Ellenzéki Kereksztal tárgyalások, 1989. június 4. (részlet)

Sólyom László: Azt javaslom, szóval a hivatalosságot ne engedjük oda. A hivatalosság alatt értendő mindenki, aki az uralmi oldalon van. Az egész megbékélés nagyon gusztustalan így. Nem az a megbékélés, hogy odamegyünk, és a sír fölött elkezdünk haverkodni.

Mécs Imre: Tehát elsősorban az áldozatoknak kell nyújtani a kezüket. Tehát azért a megbékélésről elsősorban ők beszélhetnek. Tehát...

Sólyom László: Mereven ellenzem, hogy akárki odajöjjön...

Fodor Gábor: Én is nagyon helyeslem ezt az álláspontot...

Sólyom László: És szerintem a nép hangja is ... ez nagyon veszélyes ugye. Abban a percben, hogy bemondják a hangszórón, hogy itt van nem tudom akárki - KB vagy egyéb tag -, üvöltés és fújozás és botrány lesz.

Fodor Gábor: Azt fogják mondani, hogy gyilkosok. Erre lehet számítani biztosan. Száz százalék, hogy ezt fogják mondani. Imre, én azt mondom, hogy szilárdan elvi álláspontot képviseljetek. Tehát a taktikai dolgok, azok másod- vagy harmadlagosak, tehát hogy a Németh Mikinek ez most jól jön vagy...

Sólyom László: A családnak a kezében van döntési jog. Nekik kell mondani, hogy nem. Hát eddig is ezt mondták.

Kónya László: Elsősorban a családtagok.

Mécs Imre: Szilágyi Júlia, az teljesen...

Domonkos István: Ha a családtagok azt mondják, nem, akkor ezzel le lehet zárni. De én adok egy tippet. Azt, hogy a temetés után, másnap, aki igazán úgy érzi, hogy neki van megkövetni valója, az menjen ki a temetőbe, és tegyen le virágot vagy koszorút. Imádkozzon ott, és csináljon amit akar; nem hivatalosan. Hát bocsáss meg, nyitva van a temető. Mindenki elmehet, aki akar. (Közbeszólás, nem érthető.) De azt javasolnám...

Baranyai Tibor: De ők a tévében akarnak. Ők ki akarják használni propagandacélokra ezt a temetést. Ezt nem szabad megengedni. (Vita, a szöveg nem érthető.)

Domonkos István: Mondom neked, ha szombaton délután vagy vasárnap oda fog menni akárki, és visz magával két fotóriportert meg hat tévériportert, nem tudod megakadályozni. De az nem hivatalos. Az nem hivatalos. Ezt kell ajánlani. (Vita, a szöveg nem érthető.)

Baranyai Tibor: Kapjanak kordonátlépőt, és magánemberként megjelenek ki a temetőbe. De a biztonságukról ott sem tud gondoskodni ez a rendezőgárda.

Tölgyessy Péter: Imre, a Hősök terén van ez a koszorúzás, nem a temetőben...

Mécs Imre: A Hősök terén. Ott vannak a koporsók!

Domonkos István: A Hősök terén van a hivatalos. De mondom neked: másnap, harmadnap, bárki kimehet a temetőbe, és azt csinál, amit akar.

Szabad György: Na jó, nem ez a probléma... Én is arra hajlok, mert... Személyként - bárki, aki vállalja az erkölcsi és egyéb kockázatát annak -, megjelenhet. De a hivatalos szervezetek, amelyek bármilyen monopol joggal ma még rendelkeznek, ezek maradjanak távol.

Kónya László: De elsősorban a család kívánságát kell figyelembe venni.

Szabad György: Nincs jogunk beleszólni.

Baranyai Tibor: Arra nem lehet hivatkozni, Imre, hogy a biztonságukról nem tud gondoskodni a rendezőgárda? És azt sem akarja ugyanakkor, hogy sok rendőr álljon ott.

Mécs Imre: Én elvileg kívánom leszögezni. Elvi alapon.

Varga Csaba: Én egy miatt dilemmázok továbbra is: a Pozsgay volt, aki elkezdte ezt az egész vitát. Megnyitotta a mai utat, ami idáig vezetett. Végül is ő kezdte el... (Vita, a szöveg nem érthető.)

Tölgyessy Péter: Igazad lehet ebben, [de akkor] nincs megállás...

Varga Csaba: Jó, csak mondom.

Szabad György: Ott lehetne egy különbséget...

Kónya László: Még a Pozsgayt biztos nem fütyülnék ki.

Szabad György: A Pozsgay esetében... hogy a Pozsgay kerüljön bele valamelyik díszőrség fordulóba. Ez egy áthidaló megoldás, mert akkor személyében van... akkor személyében van jelen. Tehát valamelyik díszőrségbe a Pozsgayt... mondjuk ennyit tényleg... hát ő kezdeményezte a rehabilitációt. Legalábbis is a hivatalosság vonalán. Ne legyünk merevek. (Vita, a szöveg nem érthető.)

Domonkos István: A koporsók mellett váltásban lesz díszőrség...

Tölgyessy Péter: Azt kérdezem: hogyan kerülhet oda a Pozsgay, erre vagyok kíváncsi.

Kónya László: Milyen társaságban kerülhet oda?

Tölgyessy Péter: Milyen társaságban?

Fodor Gábor: Én ezt nem támogatom... ezt a javaslatot. (Vita, a szöveg nem érthető.)

Domonkos István: Nem hiszem, hogy ez jó gondolat.

Mécs Imre: Nem, nem.

Fodor Gábor: Szerintem ne legyen ott a Pozsgay.

Kónya Imre: Valóban nincs vége. Akkor a Nyers miért nem? (Vita, a szöveg nem érthető.)

Boross Imre: Központi bizottsági tagsága miatt.