Ellenzéki kerekasztal tárgyalások 1989. május 24. (2. részlet)

 
<<előző videók: 13 / 18 következő>>
Ellenzéki kerekasztal tárgyalások 1989. május 24. (2. részlet)
Készítette: Bátonyi Csaba, Berkovits György, Bozóki András, Dér András, Elbert Márta, Ember Judit, Jávor István, Mécs Mónika, Pesty László,
Gyártó: Fekete Doboz, 1989
Hossz: 3'33"
Kapcsolódó dokumentum>>

Ellenzéki Kerekasztal tárgyalások, 1989. május 24. (részlet)

Mécs Imre:
Egyelőre a reformkörök vetették föl, hogy koszorúzni akarnak. Nem elképzelhetetlen az, hogy ripsz-ropsz rehabilitálják Nagy Imrééket, még a temetés előtt és akkor a kormányzat megkísérli, hogy részt vegyen a temetésen. Én úgy gondolom, hogy mind Nagy Imre saját akaratával ez mérhetetlenül szemben állna, mind pedig az elemi tisztességgel. Én megnéztem most a korabeli Központi Bizottságnak az összetételét. Nyers Rezső tagja volt annak a Központi Bizottságnak, amelyik döntött a Nagy Imréék felelősségre vonásáról. Nyers Rezsőt, mint reformpolitikust tisztelem és helyesnek tartom a működését, de itt van egy etikai dolog, hogy... tehát azért mondtam őt, a legszimpatikusabb embert, hogy ő se mehessen el, ő se koszorúzhasson, mert hiszen annak idején a Központi Vezetőségben két ember fölállt és lemondott, tiltakozásul ez ellen.

Baranyai Tibor: A nevét mondanád? Ismeretlen?

Mécs Imre: Nem, ismert... Ismert... a Köböl [József] volt az egyik... és a Szövetkezeti Kutatóintézet igazgatója volt (Pető Iván: A Gyenes...) A Gyenes, ő volt a másik. Tehát ők ketten, Kádár azt mondta, aki ebbe nem megy bele, az jobb, ha lemond és erre ők felálltak és lemondtak. Tehát... (Közbeszólás: Gyenes Antal.) Antal... Gyenes Antal... igen, úgyhogy azért mondom, hogy itt van egy ilyen etikai határa... A hozzátartozók közül többen azt mondták, hogy ha ilyen jellegű koszorúzás lenne, akkor ők ott botrányt csinálnak, és elviszik a koporsójukat. Tehát a Szilágyi Juli például… (Orbán Viktor: A reformkommunisták koszorúzhatnak?) Ez az egy, ami a határon van... hiszen ezek zömmel fiatal emberek. Akik személyesen semmiképp sem vehettek részt a hatalmi struktúrában. Úgyhogy ez sem dőlt el. Hát ugye itt az van, hogy magánszemélyként miért ne koszorúzhatnának. Mert ilyen szempontból tiszták. De hát ők nyilván mint reformkörösök akarnak koszorúzni. Igen. Na most, ott lesz egy szpíker és egy bizottság, amelyhez be fognak futni a koszorúzási bejelentések, hogy mondják, hogy most ez koszorúz, most az. És ezeknek kell majd ott eldönteniük, hogy bemondják-e vagy sem.

Orbán Viktor: Azért, Imre, nem ártana... Ötször jobban tudjátok nálunk, hogy kell ilyet csinálni, nyilván, azért nem ártott volna egy elvi állásfoglalás arra nézve, hogy mi történik akkor, ha koszorúzni akar a kormány, koszorúzni akarnak a reformkörök. Ez azért is lenne jó, mert mi is már tudnánk készülni. Mint ahogy tudott az álláspontunk, hogy a ti ügyetek a temetés, de tudnunk kell, ahogyan akartok erre reagálni, mert akkor nyilván mi is úgy akarunk reagálni, ahogyan ti, vagy nem akarunk szembe menni azzal. Azért ezt jó lenne, ha tudnánk. Hogy ti mit fogtok csinálni ebben az esetben. (Baranyai Tibor: A Münnich Ferenc Társaság)

Mécs Imre: Igen. Én javasoltam. Tehát semmiféle hivatalos szerv, vagy pártszerv nem koszorúzhat. Magánemberként részt vehet, ezt nem lehet ellenőrizni, de ott hivatalosan nem vehetnek részt.