Jegyzőkönyv az MSZMP Központi Bizottságának Nemzetközi, Jogi és Közigazgatáspolitikai Bizottsága üléséről (részlet), 1989. április 28.

 
<<előző audió: 14 / 24 következő>>

1989.04.28.
MOL 288.fond 1989 62/4. ő.e. Kazettaszám: M 363 19890428_kb2 Horváth István 1.32
 
 

19890428_kb2 Horváth István 1.32
Horváth: Itt most ennek politikailag is színt kell vallani, én ennek a történelmi albizottságnak a jelentésével egyetértek. A Nagy Imre kivégzését egy elhibázott dolognak tartom. Ugyanakkor az a véleményem, hogy ezt rendszer még így nem csinálta. Szóval hogy ítéleteket, rehabilitálta őket, valahogy a politika helyre tette, a tudomány helyre tette őket, sőt, lehetett volna hozni egy ilyen generális általános kegyelmi szabályt: hogy azt mondjuk, hogy ami volt - volt, most már senkinek semmiféle hátránya nincs, se jogi, se munkajogi, se nyugdíj, se semmilyen tekintetben. Még a hadseregbe is, meg azt… mindenhova föl lehet venni olyanokat, akiknek ott valami kis pörkölődésük volt, mert fátylat borítunk tökéletesen.
Egyébként az MSZMP mondjuk, ezt az '56-ot elég jól… hogy mondjam, szóval így az elmúlt évtizedekben már nem rótta föl az emberek… Szóval itt valamit ezzel lehetett volna tenni. De hogyha egyszer ráléptünk erre azt útra, akkor szerintem… És most már nincs erőnk se hozzá, azt is tudni kell szerintem. Mert csak hátrálnunk kellene tovább, tehát most még van lehetőség, hogy mi menjünk itt valaminek az elébe.