Jegyzőkönyv az MSZMP Központi Bizottságának Nemzetközi, Jogi és Közigazgatáspolitikai Bizottsága üléséről (részlet), 1989. április 28.

 
<<előző audió: 15 / 24 következő>>

1989.04.28.
MOL 288.fond 1989 62/4. ő.e. Kazettaszám: M 363 19890428_kb3 Nyers Rezső 1.17
 
 

19890428_kb3 Nyers Rezső 1.17
Nyers: Én ezt a Kossuth téren, vagy akár a Hősök terén való demonstrációt bizony, ha csak lehet, elkerülendőnek tartom. Csak ezt ne mondja ki. Mert lehet, hogy a… lehet, hogy nem… nem lesz a kezünkben így a kérdés, és akkor arra is föl kell készülni, hogy ilyen legyen. De valahogy el kellene ezt kerülni. Inkább, ha lehet, magasabb szintre, politikusabbá tenni azt a temetői micsodát. Én ezt vetem fel. Nem, nem való ez az utcára. Az… az már napi politikát csinál belőle, de ezt elkerülni nem tudjuk úgy, hogy győzködjük azokat az embereket, akik hát pont azt akarják. Azoknak hiába mondjuk, hogy… hogy ne csináljatok politikai dolgot belőle, mert ez veszélyezteti a rendszer, vagy a kormány, vagy a párt legitimit… Hát ezek azt akarják veszélyeztetni! Mi, akik… akik ezt olyan nagyon forszírozzák.
De hangsúlyozom, nem a TIB, mert az nem ezt akarja, és sokan mások, a döntő többség nem ezt akarja. De van egy kisebbség, és az… ez a… ez a túl radikális kisebbség, annak semmi sem drága. Na most, azokat ne győzködjük, hanem inkább próbáljuk elkerülni a problémát úgy, hogy a temetőit valahogy rendezzük el.