Jegyzőkönyv az MSZMP Politikai Bizottság üléséről (részlet), 1989. május 26.

 
<<előző audió: 21 / 24 következő>>

1989.05.26.
MOL 288.fond 1989 5/1066. ő.e.; Kazettaszám: M 299 19890526_pb4 - Nyers Rezső 5.24
 
 

19890526_pb3 - Nyers Rezső 5.24
Nyers: Egyetértek én is Fejti elvtárs gondolatmenetével. Azt hiszem, hogy félhivatalosságot tudomásul kell venni, ennek megfelelően már menet közben, az előkészületekben a Belügyminisztériumnak valamiféle társrendezői szerepet kell vállalnia.
Rosszabb lenne, ha elkülönülne a kegyeleti aktus a temetőben és a politikai demonstráció a városban. Azt hiszem, hogy ez rosszabb lehet. Ezért én is megváltoztattam közben az álláspontomat, mert így kegyeleti aktus jelleggel kisebb a… az, hogy a politika… a veszélye annak, hogy a politikai demonstráció ilyen hatalom-ellenes, rendszer-ellenes jelleget kapjon.
Na, mostan a katonák dolgában és a rendőrség dolgában én azt mondom, hogy ezt… ezt a kormányra bízzuk, nem… nem tudunk ebben most zöldágra vergődni. Hát nem… egyáltalán nem voltunk mi amellett, hogy… hogy el lehessenek katonák. Azonban a hadsereg vezetése ez ellen a… nagyon erőteljesen tiltakozott. Azért nem jó az, hogyha kötelezzük a hadsereget arra, hogy ők ott részt vegyenek. Ezt bízzuk a kormányra, szerintem. Majd valahogyan el…
A… egyetértek azzal, hogy a temetésnél… a temetésen a… legyen tévéközvetítés, azzal a föltétellel, hogy a beszédeknél garanciát kapjunk arra, hogy hatalom-ellenes és rendszer-ellenes megnyilatkozások ne legyenek. Azt hiszem, hogy a hatalom, a rendszer, esetleg a Magyarország nemzetközi… nemzetközi… kötelezettség, vagy nem tudom, hogy fogalmazzuk ezt, ez… ez se legyen. Szóval valami, meg kell mondani, hogy mi az, ami… nemzeti érdekeit sértő dolog ne legyen.
Hát milyen, mi lehet ez a garancia? Az már ízléstelen manapság, hogy beszédeket nézzünk át. De mégis garancia kell. Hát ezt is a kormányzatra kellene bízni, hogy garanciát kapjunk, aztán majd valahogyan elintézzük. Lehet, hogy a végén az lesz, hogy megkérjük informálisan a beszédeket is. De hát ezt csak informálisan lehet. Hát Vásárhelyi Miklós… ha a Vásárhelyi Miklós kezébe jut, akkor azt meg tudjuk szerezni. De ha nem jut a kezébe, akkor nem tudom, hogy tudjuk megszerezni.
Na most, a… idejövő külföldiektől …-kel kapcsolatban is valamiféle garanciát kell kapnunk, hogy azok nem viselkednek rendetlenül. Egy dolog vetődött fel a tanácsadó testületben, ott vitatták ezt az ügyet, meg valahol még, nem is tudom már, hol. Több helyen vettem részt a vitában. A… felmerült egy olyan információ, hogy a washingtoni követségünk direkt agitálta a külföldieket, hogy jöjjenek ide, és állítólag a Pongrácz-testvéreket.
Grósz: Igen. Budapestről agitálták hivatalos tisztviselők.
Nyers: Igen.
Grósz: A levelet a követségen keresztül küldte.
Nyers: Hivatalos? Innen?
Grósz: Igen.
Nyers: Na, mindegy. De a követség is, és a követség pedig továbbította és eljárt. Hát, ha ez így van, akkor ez bizony nem nagyon jó fényt vet itten a kormányzat… Külön felvetették, ugye, egyáltalán nem a…
Valaki: ?
Nyers: …nem a kormány köreiből fölvetették azt, hogy helyes-e, hogy a Pongrácz-fivéreket beengedjük, tekintettel arra, hogy ők lövöldöztek a Maléterrel, ugye? A Maléter rájuk, ők a Maléterre. Szóval, azért egy kicsit furcsa dolog, hogy idejön esetleg ilyen nemzeti… - nem is tudom, minek nevezzük most ezeket? - hősként az, aki a halott ellen lépett fel fegyverrel.
Én nem is ismerem az akkori történelmet annyira, tudom a Corvin-közt, meg ezeket, de én ezeket a Pongrácz-fivéreket… világ életemben fölületes politikus voltam, nem foglalkoztam vele. De ugye, ilyen emberek - hát tényleg furcsa dolog. Nem tudom, meg lehet-e még akadályozni, speciel nem biztos, hogy bölcs dolog így se megakadályozni.
Grósz: Persze.
Nyers: Nem biztos.
Grósz: Nagyon nehéz meghúzni a határt, hogy kit engedünk be, kit nem.
Nyers: Igen, igen.