Jegyzőkönyv az MSZMP Politikai Bizottság üléséről (részlet), 1988. november 29.

 
<<előző audió: 4 / 24 következő>>

1988.11.29.
MOL 288.fond 1988 5/1045. ő.e.; Kazettaszám: M 279 19881129_pb1 -Kulcsár Kálmán 2.48
 
 

19881129_pb1 - Kulcsár Kálmán 2.48

Kulcsár: Szeretném még hozzátenni az elhangzottakhoz, hogy az adataink szerint 1956. december 20. és '61. december 13-a között, tehát amikor az utolsó végrehajtás történt, ilyen ügyekben, 285 személyt végeztek ki. Most ebből a 285 személyből, amely tehát az inkriminált időszakban elkövetett cselekedet miatt került halálbüntetés alapján kivégzésre, 184-en tisztán politikai bűncselekményt követtek el, 69-en politikai és köztörvényes, és 32 a kifejezetten köztörvényi bűncselekmény miatt kivégzett ember
Itt a következők miatt érdekes ez. Máris vannak levelek az Igazságügy Minisztériumban, amelyeknek az írói a hozzátartozóik holttestének kiadatását kérik. A többségük ebbe a kategóriába tartozik. Vannak azonban olyan levelek is, amelyek korábban kivégzett, politikai okok miatt elítélt emberek hát holttestének kiadását kérik.
Most a kérdés az, hogy ha ez a döntés megtörténik, a Minisztertanár erről kiadja a közleményt, ugye, akkor el fog indulni a kérelem. Az előterjesztésben jelezve vagyon az a kategória, amelyben ugye hát ilyen döntés szerint a holttestek kiadása vagy fejfa állítás, vagy valamilyen módon elintézhető.
A kérdésem az, hogy mi legyen a korábbiakkal? Tudniillik várható, hogy ilyen kérések fognak, én nem… semmilyen információm nincs arról, hogy… hogy korábban kivégzettek, mondjuk, teszem azt, háborús bűncselekményért, vagy ilyen, ezzel összefüggésben kivégzett, vagy az ötvenes évek valamelyik perében kivégzettek holttestei hol találhatók. Feltehetően nem is találhatók már meg. Legalábbis nagy többségük biztosan nem. Azért egy elvi eligazítást szeretnék kérni azzal, hogy… hogy ilyen esetben válaszoljuk azt a hozzátartozóknak, amit itt válaszolunk, hogy tehát, ha föllelhetők, akkor megkaphatják. Vagy pedig eleve zárkózzunk el az '56 előtti ügyek ilyen kezelésétől.