Jegyzőkönyv az MSZMP Központi Bizottság üléséről (részlet), 1989. május 8.

 
<<előző audió: 17 / 24 következő>>

1989.05.08.
Kazettaszám: M 344 19890508_kb1 - Fejti György, Berecz János 8.12
 
 

19890508_kb1 - Fejti György, Berecz János 8.12
Fejti: Szeretném tájékoztatni a Központi Bizottságot arról, hogy a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott büntető eljárás anyagait - részlegesen ugyan, tehát nem teljes körűen -, szakértők áttekintették, és arra a következtetésre jutottak, hogy alapos a gyanúja annak, hogy a nevezett per tényállása nem megalapozott. Ezek miatt jutottunk arra a következtetésre, hogy a per teljes anyagát kapja meg a Legfőbb Ügyész, és tekintse át a teljes peranyagot. Kezdődjön meg tehát a felülvizsgálata a jogerős bírósági ítéletnek. Természetesen kizárólag jogi szempontból. Tehát nem Nagy Imre szerepét kell megítélni, hanem azt, hogy az a tényállás, ami alapján az ítélet született, az jogilag megalapozott-e.
Amennyiben a Legfőbb Ügyész erre okot lát - ezt ma megmondani nem lehet, még ez a munka folyik -, akkor törvényességi óvással fog élni, tehát amennyiben bebizonyosodik az a feltételezés, hogy a tényállás nem megalapozott, akkor jogilag az a szükséges eljárási rend, hogy a Legfőbb Ügyész törvényességi óvással él, és ezek után a Legfelsőbb Bíróság elnökségi tanácsának lesz az a feladata, hogy a szükséges felülvizsgálatot lefolytassa.
Ez a munka megkezdődött tehát, kérném, hogy a Központi Bizottság ezt vegye tudomásul. Előre prekoncepciót felállítani arra, hogy mi lesz a Legfőbb Ügyész álláspontja, ésszerűtlen és szükségtelen lenne. Mint ahogy arra vonatkozóan is álláspontot kialakítani, hogy az a nagyon nagy körültekintést igénylő jogi munka, amit elkezdtünk, egy határidőre befejezhető-e.
Ugyanakkor Grósz elvtárs utalt arra, hogy június 16-án tervezi a család a temetést. Jó lenne, ha ezt megelőzően a felülvizsgálat procedúrája befejeződhetne. Amennyire ebben el lehetett igazodni, és amennyiben prognózisokat lehet felállítani, úgy tűnik, hogy erre ma van lehetőség.
A Központi Bizottság mellett működő nemzetközi jogi és közigazgatási bizottság részben ezt az ügyet áttekintette, és ennek alapján foglalkozott azzal is, hogy a június 16-i temetést megelőzően milyen politikai és belbiztonsági kérdéseket érdemes áttekinteni, és néhány kérdésben ez a bizottság ajánlással élt a kormány felé. Ezeket az ajánlásokat szeretném a Központi Bizottságnak elmondani.
Az egyik ajánlás az úgy szól, hogy célszerűnek látszana, hogyha a kormány június 16-a előtt egy nyilatkozatot tenne közzé, amiben a nemzeti megbékélésre szólítana fel. A korábbi megállapodásoknak megfelelően szükségesnek látszik, hogy ugyancsak az illetékes kormányzati szervek a temetés előkészítésében működjenek együtt a családokkal, illetve a Történelmi Igazságtétel Bizottsággal. És ennek kapcsán mérlegeljék a temetésen való kormányzati részvételnek a lehetőségét, és az esetleges részvételnek a szintjét.
Tekintettel arra, hogy lényegében a család szándékától függetlenül egy sor politikai szervezet mérlegeli azt, hogy túl a temetésen és a temetőben lezajlott kegyeleti aktuson, június 16-án különböző helyeken a fővárosban valamiféle politikai demonstrációra kerüljön sor. A KB mellett működő bizottság úgy foglalt állást, hogy kontaktust kell keresni a szervezőkkel, egyértelműen felhívva a figyelmüket annak a veszélyére, hogy ha túl a temetés színhelyén, politikai demonstrációt szerveznek, és világossá téve azt, hogy bármiféle rendezvény csak szigorúan a gyülekezésről szóló törvény keretei között képzelhető el. Tehát világosan definiálva a rendezvény célját, illetve azoknak a felelősségét, akik a rendezvényre készülnek.
Tehát magyarán: minden preventív lépést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerülhető legyen egy, a temetőn kívül megrendezésre kerülő és definiálhatatlan tartalmú politikai demonstráció.
Konkrét információk vannak arra vonatkozóan, hogy a külföldi emigráció érdeklődése az események iránt nagy, és több olyan személyiség is beutazni kíván, aki korábban tiltólistákon szerepelt. Hát ezeknek - itt zárójelben jegyzem meg -, ezeknek a beutazást tiltó listáknak a felülvizsgálata egyébként is napirenden van, egyébként is időszerű. A bizottság úgy foglalt állást, hogy általában nem kellene akadályt támasztani külföldön élő emigránsok beutazásával szemben.
Ugyanakkor fel kell használni a diplomáciai csatornákat arra, mind a vízum kiadása kapcsán, mind az adott ország Külügyminisztériuma kapcsán, hogy fölhívjuk a beutazók figyelmét a magyarországi törvények betartásának a szükségességére, ami egyébként nyilván az itteni biztonságuk garantálása szempontjából is elkerülhetetlen.
Nagyon nagy körültekintéssel kell a sajtómunkát június 16-a előtt megszervezni, befolyásolni, amennyire lehet, hogy tárgyilagosság és mértéktartás legyen e tekintetben jellemző. Szükséges természetesen a közrend, közbiztonság, a belső rend megőrzésével kapcsolatos intézkedéseket is megtenni, alaposan átgondolni.
Végezetül ajánlotta a bizottság, hogy a kormány fontolja meg egy olyan emlékműnek a felállítását, amelyik a sztálinizmus magyar áldozatainak állítana emléket. Függetlenül a június 16-iki eseményektől, meg kellene találni a megfelelő módját, megfelelő kereteit annak, hogy a megegyezésre törekvés szándékával egy ilyen gesztus értékű lépést a kormány kezdeményezzen.
Berecz: Tessék, elvtársak, van-e kérdés az elhangzott tájékoztatóval kapcsolatban? Nincs? Esetleges megjegyzés? Nincs? Akkor kérem, hogy a Központi Bizottság vegye tudomásul a tájékoztatót.