Jegyzőkönyv az MSZMP Politikai Bizottság üléséről (részlet), 1989. február 7.

 
<<előző audió: 12 / 24 következő>>

1989.02.07.
 
 

19890107_pb1 6.21
Grósz: Tessék, Berecz elvtárs.
Berecz: Én az ilyen kezeléssel egyetértek. Egyetlen egy dolog miatt kértem szót. Azt mondod, hogy azt javaslod majd, hogy jelenjen meg, hát bejelentetted, hogy a Társadalmi Szemle különszáma közli a napokban. Ez elhangzott nyilatkozatban, úgyhogy nem tudom, ki döntött, hogy döntött, mint döntött. De ez most már nem a Központi Bizottságra tartozik, mert nyilvánosan elhangzott, hogy a különszámban megjelenik.
Grósz: Hát kérem, elvtársak, az nem hangzott el, hogy ez jelenik meg. Nem. Az, hogy a történelmi albizottság álláspontját nyilvánosságra hozzuk, az hangzott el. Nem az hangzott el, hogy ez jelenik meg. Én határozottan emlékszem rá, hogy nem ez. Hogy ez jelenik-e meg vagy nem, azt majd eldönti a Központi Bizottság. Ha a Központi Bizottság úgy dönt, hogy ezt az anyagot nem tartja alkalmasnak, akkor nem ez fog megjelenni.
Berecz: Már szedik. Valami elhangzott. Már szedik.
Grósz: Az, hogy az anyag nyilvánosságra kerül. Énszerintem nyilvánosságra is kell hozni, mert olyan a szituáció. Belemagyaráznak olyan dolgokat, amik nincs benne. Hát erről beszéltünk egy héttel ezelőtt! Hogy az anyag szövege…
Berecz: Nem értem.
Grósz: … hogy az anyag szövege… hogy az anyag szövege elfogadhatóbb, mint maga az egyoldalú minősítés. A cím.
Berecz: Nem, nem értettél meg. Nem te nyilatkoztál.
Grósz: De maga…
Berecz: Benne van a Népszabadságban, a 168 órában, a Televízió A Hét című műsorában nyilatkozott, egy külön száma, és tudom, hogy szedik. Hogy jövő héten, vagy mikor megjelenik.
Grósz: Tudom. Persze, csak ugye, az a kérdés, az vissza van, ebben kell a Központi Bizottságnak dönteni. Hogy ezt az anyagot tartja-e alkalmasnak, hogy megjelenjen, vagy nem.
Berecz: És ha péntek reggel már osztják?
Grósz: Hát, de azt nem hozhatják, míg nem döntünk. Ez teljesen tiszta én számomra, nekem ebben semmi meglepő nincs. Meg kell jelentetni az anyagot, és nem lehet kivárni vele, mit tudom én, az év végét, vagy nem tudom én, mit, mert olyan helyzet kerekedett a pártban. Ezt bejelentette a Berend elvtárs.
Berecz: Legalább akkor csináljuk azt, hogy ha már szedik és csinálják, hogy előtte ne osszák, várják meg a Központi Bizottság ülését, és utána terjesszék.
Grósz: Na, de ebben… de ebben történt a főszerkesztővel megállapodás. Tessék.
Valaki: Én úgy látom, hogy ebben nekünk már nincs mit tenni, Grósz elvtárs. Ezt az anyagot úgy, ahogy a bizottság tárgyalta, úgy kell nyilvánosságra hozni. Nem lehet mást csinálni. Tudniillik, ha mi esetleg egy vita után úgy döntünk, hogy azon módosításokat kell végrehajtani, annak is beláthatatlan következményei vannak.
Grósz: Miért?
Lukács: Mert Pozsgay elvtárs annak idején nyilatkozatában is erről szólt,, hogy ezt nyilvánosságra hozták. Azóta többszörösen megerősítést nyert. Nem látok indokot arra, hogy ezen változtasson a Központi Bizottság.
Grósz: De hát a Központi Bizottság, ha egyetért azzal, hogy nyilvánosságra kerüljön, ezt a kompromisszumot keresi. De nem ért egyet azzal, ami abban benne van, akkor módja és joga álláspontját kifejteni, ugye, ugyanabban a Társadalmi Szemlében.
Lukács: Az igen, abban igen.
Jassó: Ez így van, Grósz elvtárs, csak az anyagot nincs módjában változtatni.
Grósz: Miért nincs? Nem járul hozzá, hogy kiadják.
Nyers: Ebben kell dönteni szerintem is.
Grósz: Hát nem járul hozzá, hogy kiadják!
Nyers: Ezt megtetjük, de…
Grósz: Én azt mondom, hogy jelenjen meg. De…
Nyers: De… de ebben döntsünk, hogy… hogy megjelenjen. Ha a KB azt mondja, hogy nem jelenik meg…
Grósz: …akkor nem fog megjelenni. Akárki mondta, nem fog megjelenni!
Nyers: De tényleg a szövegen ne változtassunk.
Grósz: Hát én változatlanul ezt képviselem. De a Központi Bizottságnak módja és joga van, hogy erre a véleményét mellé tegye, ha kívánja.
Nyers: És az is lehet, hogy a Központi Bizottság kibocsátja, egyetért vele, és valami megjegyzést.
Grósz: Megjegyzést, és azt mondja, hogy majd vissza fog rá térni a pártban lezajlott vita után.
Nyers: Ez lehet.
Grósz: Teljesen világos énszerintem.
Nyers: De akkor támogassuk mi, ha egyetértünk benne. Hát, hogy jelenjék meg ez.
Grósz: Igen.
Nyers: Mert ha sokféleképpen… nem tudom, hogy mit mondtunk ki. Hát semmit nem mondtunk ki, KB ülés lesz, mindenki a maga véleményét fogja mondani. Ha én jól értem.
Nyers: Így van. Tehát akkor esküdjünk össze, hogy mindenki azt mondja, hogy jelenjék meg. Én ezt mondom.
Grósz: Ennyi összeesküvés, de ezt el lehet… pártbeli összeesküvés. Én határozottan azon az állásponton vagyok, én ezt képviseltem is, hogy jelenjen meg. Egyszerűen azért, mert a szöveg, ha nyilvánosságra kerül, kevés… kevesebb félreértésre ad okot, mint ha nem jelenne meg. Engem csak egy praktikus meggondolás vezet: attól még nekem van véleményem arról, hogy ez a szöveg fontos-e vagy nem fontos, elfogadható-e vagy nem. De ha pártvitára kerül egy anyag, és mindenkinek joga van a véleményét elmondani, akkor úgy vélem, nekünk is jogunk van a véleményünket külön-k ülön elmondani.