Jegyzőkönyv az MSZMP Központi Bizottságának Nemzetközi, Jogi és Közigazgatáspolitikai Bizottsága üléséről (részlet), 1989. április 28.

 
<<előző audió: 13 / 24 következő>>

1989.04.28.
MOL 288.fond 1989 62/4. ő.e. Kazettaszám: M 363 19890428_kb1 Horn Gyula, Grósz Károly 1.46
 
 

19890428_kb1 Horn Gyula, Grósz Károly 1.46
Horn: A Király Béla, ifjú Maléter Pál, Pongrácz, amikor jelentkeztek, mindegyik közölte - már a képviseleten -, hogy ők semmiféle politikai demonstrációt nem akarnak csinálni. Maximális mértékben tiszteletben akarják tartani a magyar törvényeket. Attól persze nem tudnak eltekinteni, mert mindegyik őt választotta meg szónoknak - mármint Király Bélát. Vita van arról, hogy a Pongrácz, mint a Corvin-közi volt választott parancsnok, a fegyveres ellen… vagy a fegyveres akciókban részt vettek nevében mondjon is-e beszédet vagy sem.
A másik: megnéztük, mindegyik kettős állampolgársággal rendelkezik. Útlevéllel viszont amerikai útlevéllel. Ebben az esetben érvényesíthetjük külképviseleteken keresztül azt, hogy egy amerikai állampolgár, amerikai útlevéllel, nem folytathat itt, csak olyan politikai tevékenységet vagy megnyilatkozást, ami itt összhangban van a törvényeinkkel. Illetve, amit ők, mikor megkapja a vízumot, vállal. Szóval ilyen eszközeink vannak, és ezzel - szerintem jogos a kérdés -, élnünk is kell.
Harmadik elem, hogy az én ismereteim szerint száztól mintegy hatszáz fő van eddig, amelyik jelentkezett az Egyesült Államokban.
Grósz: Öt charter gép, igen.
Horn: Igen, a hatodiknál tartanak, de hogy mennyi lesz ez, ezt pontosan nem tudjuk. De ami érdekes: hogy ezeknek a zöme olyan, akik a fegyveres harcokban vettek részt, azok aktivizálódtak, hogy ide akarnak jönni. Viszont mindegyiknél lehet ilyen, és mi ki is adtuk már az ukázt a New York-i főkonzulátusnak, meg a Washingtoni Nagykövetségnek, hogy üljenek le mindegyikkel külön-külön a vízumkiadásnál, és magyarázzák el a magatartási igényeket. Úgyhogy eddig, akik jelentkeztek, ezt vállalták.