Jegyzőkönyv az MSZMP Politikai Bizottság üléséről (részlet), 1989. május 26.

 
<<előző audió: 18 / 24 következő>>

1989.05.26.
MOL 288.fond 1989 5/1066. ő.e.; Kazettaszám: M 299 19890526_pb1 - Németh Miklós 4.00
 
 

19890526_pb1 - Németh Miklós 4.00
Németh: Eddig tizenkettő darab charter-gép van bejegyez… bejelentve és megtelt mind a tizenkettő. Ez… ez önmagában három és… három és félezer külföldi. De ez csak Amerika, Kanada. Tudomásunk van már városokból, hogy különvonatokat rendelnek, és készítették elő. Tehát itt vidékről is nagy számban jönnek föl. Kaposvárról, Kecskemétről, Békéscsabáról, még néhány város, Győrből. Tehát egy egész vonatszerelvényekre adtak fel rendelést.
Tehát nem az a helyzet, hogy… ami korábban fölmerült, hogy itt összejön ötven-százezer ember. Itt összejöhet az a háromszáztól ötszázezerig is. Most ebből kiindulva, hát az az első, hogy ezen… ezen az értékelésen beszéljünk róla, vagy… vagy mit tudnánk csinálni. Én egy ilyesmit javasolnék, és ennek alapján kellene a nyilatkozatokat megfogalmazni.
A másik: a napokban, napokban… két nappal ezelőtt kaptam én egy levelet, az Igazságtétel Bizottság két aláírójától, Vásárhelyi Miklós és Hegedűs B. András. Ők is… és hivatalosan ugye, kérik azokat a dolgokat, amelyről hát itt már korábban különböző jelentések alapján információink voltak. Abból indulnak ki, hogy ő… hát ők ezt egy fegyelmezett és nyugodt temetés… a légkör nyugodtságát megőrizve tekintik, és hát kiindulva abból, hogy ekkora tömeg várható, az a kérésük és a javaslatuk, hogy ne Rákoskeresztúri Köztemetőben legyen a ravatalozás, hanem a… Mert félő, hogy egy olyan tömeg ott tumultuózus tömegjelenetek, kiszámíthatatlan eseménysorozata indít… indulhat meg.
És ezért az kérik… úgy döntött a családdal együtt most már, ez van a levélben, mert korábban itt a családdal, a családnak nem ez volt az álláspontja. A Mécs, vagy… meg még egy-két ember az Igazságtétel Bizottságból korábban is ezt a javaslatot támogatta, de… és a család… mármint azt, hogy a Hősök terére állítsák fel a ravatalokat vagy a koporsókat.
Most már a család is ezzel egyetért, és együttesen azt kérik, hogy a Hősök terén legyen a ravatal felállítva, délelőtt tíz órától 12:30-ig lehetne a kegyeletet leróni, és 12:30-kor venné kezdetét egy körülbelül másfél órásra tervezett gyászszertartás, illetve búcsúztatás. És ezt követően biztosított útvonalon vinnék a koporsókat, a hozzátartozókat és bizonyos társadalmi szerv… meg nem nevezett társadalmi szervezetek küldötteit, esetleges külföldi vendégeket a 301-es parcellához, ahol világi illetve felekezeti temetés is lenne.