___Ez történt tavaly a Szigeten!___Vissza
Sziget Fesztivál 2004 – Retro sátor – Hatvanas évek fotókiállítás


2004. augusztus 4–6. között a Magyar Nemzeti Múzeum és az 1956-os Intézet közös szervezésében egy – a magyarországi hatvanas éveket felidéző – fényképkiállítást mutattunk be a Sziget Fesztivál keretén belül. Az óbudai Hajógyári szigeten évente megrendezésre kerülő fesztivál az „Civil Sziget” keretében biztosít lehetőséget különféle civil szervezeteknek tevékenységük bemutatására. Idén három napig a Magyar Nemzeti Múzeum és az 1956-os Intézet közös „Retro sátra” is színesítette a kínálatot.


A programra a Pestiest Sziget és Civil Sziget különszámában, valamint szórólapokon hívtuk fel a figyelmet. 41 fényképből készítettünk kiállítást, a képanyag a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárában őrzött Népszabadság-negatívokról és a Kádár Jánosnak ajándékba adott albumok képeiről készített másolatokból állt össze. Sajnos a kiállítási felület igen szűkös volt: mindössze egy 3x3 méteres sátor három oldala állt rendelkezésünkre, de egy formabontó megoldással (az ötletért külön köszönet Molnár Iscsu István grafikusművésznek) – kötelekre ruhaszárító csipeszekkel rögzítettük a fotókat – sikerült az összes képet kiállítanunk.

Mivel a hatvanas évek hangulatát szerettük volna felidézni, a fényképeken kívül korabeli újságcikkeket, hirdetéseket is bemutattunk, valamint az érdeklődők megpróbálkozhattak régi keresztrejtvények megfejtésével. A kiállítás megtekintése közben a látogatók magyar és keleteurópai együttesek számait hallgathatták, emellett jaffa, és málna szörppel is kedveskedtünk nekik. A képnézegetés után egy humorosnak szánt szellemi totó kitöltésére invitáltuk a játékos kedvű fiatalokat. A sikeres megfejtők korhű ajándékokat kaptak: a legügyesebbek munkásőr jelvények, bolhapiacon vásárolt képeslapok és emléktárgyak, illetve hat kiállított kép képeslap méretű másolata közül választhattak.

A Sziget Fesztiválra számos külföldi fiatal érkezett, ezért a kiállítás bevezetőszövegét és a képaláírásokat lefordítottuk angol és német nyelvre; illetve külön könnyített totót készítettünk a külföldiek számára. Figyelembe véve a szigetlakók- és látogatók életritmusát, naponta kb. déltől este nyolcig állt nyitva a kiállítás. A tér- és időbeli korlátok ellenére a „Retro sátor” igen sikeres volt: kb. 500 ember látogatta meg a három nap alatt, közülük sokan vendégkönyvünkben is kifejezték elégedettségüket. A programhoz kapcsolódott augusztus 5-én éjfélkor egy diavetítés: a hatvanas-hetvenes évek sci-fi diafilmjeiből összeállított groteszk színpadi produkció „Merénylet a világűrben” címmel az 1956-os Intézet megbízásából került bemutatásra a Civil Sziget színpadán.

A kiállítás szervezői:

Bálint Marcell, ELTE történelem szakos hallgató
Berényi Eszter, ELTE Szociológia PhD hallgató
Bognár Katalin, Magyar Nemzeti Múzeum, Történeti Fényképtár
Gerhard Péter, ELTE szociológia szakos hallgató
Keller Márkus, 1956-os Intézet
Lénárt András, 1956-os Intézet


Itt nézheti meg a fotókiállítást!








Kérjük írja meg véleményét, javaslatait.
Copyright © 2000 National Széchényi Library 1956 Institute and Oral History Archive
Utolsó módosítás:  2006. szeptember 18. hétfő

Keresés a honlapon